Miljoner marscherade i Frankrike

Text: Maria Österlund, källor HS, HBL
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.01.2015

Närmare två miljoner människor marscherade i Paris i söndags. De visade sitt stöd för de människor som dödades i förra veckan och protesterade mot terrorismen.

På onsdag i förra veckan rusade radikala islamister in på en tidningsredaktion i Paris och började skjuta omkring sig. Tolv människor dödades. Det var den satiriska tidningen Charlie Hebdos redaktion. Tidningen har publicerat bilder som bland annat har skämtat grovt om islam.

Flera tusen poliser jagade terroristerna. De visade sig vara två bröder med rötter i Algeriet. Bröderna dödades under polisjakten.

Två dagar efter den första attacken togs människor som gisslan i en judisk matbutik i Paris. Fyra människor dog i det här gisslandramat.

I söndagens stora protestmarsch deltog politiska ledare från många länder. Också Finlands statsminister Alexander Stubb deltog.  Människor demonstrerade också annanstans i Frankrike och i bland annat Tyskland, Belgien och Österrike.

Människornas budskap var att våld och terrorism inte kan förstöra franska värderingar som yttrandefrihet och öppenhet. Också många muslimer deltog i marschen. De ville visa att de inte har samma åsikter som terroristerna.

Flera av världens ledare säger att människor i västländerna inte får vända sig mot muslimska invandrare. Extremisterna och terroristerna vill just det. De försöker skapa splittring i samhället mellan olika befolkningsgrupper.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)