Miljontals ukrainare är utan el och vatten

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.12.2022

Ryssland har förstört en stor del av Ukrainas elnät med missiler. FN är orolig för hur ukrainarna ska överleva vintern.

Bilden visar människor som tagit sig till Kievs tunnelbana för skydd mot ryska missilangrepp den 16 december.

Ryssland förstör Ukrainas elnät. Ryssland skjuter missiler mot till exempel kraftverk. När missilerna förstör kraftverken får ukrainarna inte elektricitet.

Ryssland skjuter missiler mot ukrainska städer och försöker på så sätt göra ukrainarnas liv svårt. Förenta nationernas (FN) människorättskommissionär Volker Türk säger att situationen i Ukraina är allvarlig. Miljontals människor lider i Ukraina på grund av ryska missilattacker. Türk påminner om att fler ukrainska flyktingar troligen kommer till Europa under vintern.

Ett kraftverk brann ner i Ukrainas huvudstad Kiev den 19 december. Ryssland attackerade kraftverket med en drönare.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Rysslands attacker är ett krigsbrott. Ukrainska civila förlorar sin chans till ett normalt liv eftersom Ryssland förstör Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin sa tidigare i december att Ryssland kommer att fortsätta attackerna mot Ukraina. Putin anklagade Ukraina för att Ryssland har attackerat Ukraina.

Arbetare reparerar kraftledningar som förstörts i en rysk missilattack i Odessa den 7 december. Ukrainarna reparerar snabbt de föremål som förstörts av Ryssland. Men Ryssland har ofta förstört dem igen.

Rysslands attacker har fördömts av världen. Attackerna lämnar miljontals människor utan el och vatten. Många överlever inte den kalla vintern eftersom de inte har vatten och el.

Kriget i Ukraina har pågått i nästan 10 månader. Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Ukraina uppskattar att 13 000 ukrainska soldater har dött i kriget. Enligt amerikanska uppgifter har mer än 100 000 ryska soldater dött i Ukraina.

Bilden visar matgäster på en restaurang i centrala Kiev den 6 december då Ryssland attackerade Kiev våldsamt.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)