Minst 137 döda i terrordåd i Moskva

Text: Petri Kiuttu, källor HS, STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 25.03.2024

Terrorister attackerade människor i en konsertsal i Rysslands huvudstad Moskva på fredag kväll.

Terroristerna tog sig in i byggnaden Crocus City Hall och började skjuta. En konsert med den populära ryska gruppen Picnic skulle just börja när terrorattacken skedde. Det ryms 6 000 åskådare i konsertsalen.

I samband med terrorattacken började konsertsalen brinna. Konsertsalen blev helt förstörd i branden. Minst 137 människor dog och över 180 skadades i terrorattacken och eldsvådan.

De ryska myndigheterna har tagit fast 11 personer. Fyra personer är anhållna. Man misstänker att de anhållna är de som utförde terrorattacken. Dessa fyra är alla män. Åtminstone tre av dem kommer från Tadzjikistan.

Enligt en domstol har två av de misstänkta redan erkänt att de är skyldiga. Meduza som är ett ryskt fritt nyhetsmedium säger ändå att de misstänkta har torterats för att erkänna.

Isis-K har meddelat att de står bakom terrordådet. Isis-K är en del av terrororganisationen Isis, eller IS. Isis-K finns i Kaukasien.

IS har också publicerat videoinspelningar från konsertsalen. IS meddelar att terrordådet är en del av organisationens kamp mot islams fiender.

USA har sagt att det är IS som har gjort terrordådet. USA varnade redan tidigare i mars Ryssland för att det kan komma en terrorattack.

Rysslands president Vladimir Putin talade i tv på lördagen. Putin sade att de som har gjort terrorattacken ska straffas. Putin sade att man redan har hittat de skyldiga.

Putin sade ingenting om terrororganisationen IS i sitt tal. Däremot sade Putin att de som gjorde terrorattacken var på väg mot Ukraina efteråt.

Också Rysslands säkerhetstjänst FSB säger att terrordådet är kopplat till Ukraina. Ukraina säger att de inte har någonting att göra med terrorattacken. Också USA:s utrikesministerium säger att Ukraina inte är skyldigt till attacken.

Terrorattacken har chockat människor i Ryssland. Presidenter och andra ledare i flera länder har beklagat det skedda och skickat hälsningar till Ryssland. Söndagen var officiell sorgedag i Ryssland. Alla stora evenemang och konserter är inställda i Moskva tills vidare.

blommor vid grind.
Många människor har fört blommor till konsertsalen. De vill hedra offren i terrorattacken. Bild Lehtikuva / AFP / Olga Maltseva

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)