Möjlighet till fred på Koreahalvön

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.05.2018

Det kan äntligen bli verklig fred på Koreahalvön i Asien. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffar utländska ledare och diskuterar.

För en dryg vecka sedan träffade Nordkoreas ledare Kim, Sydkoreas president Moon Jae-In. De två träffades i Fredshuset i Panmunjom i Sydkorea och diskuterade ett fredsavtal mellan länderna. De kom överens om att försöka få ett fredsavtal inom detta år.

Det var krig mellan Nordkorea och Sydkorea i början av 1950-talet. Själva kriget tog slut 1953, men det finns inget riktigt fredsavtal.

De senaste åren har Nordkorea satsat mycket på sin militärmakt. Landet har gjort flera test med missiler och kärnvapen som har fått andra länder att reagera. Nästan inga länder handlar med Nordkorea. Landet är fattigt och det är brist på många varor.

Nytt toppmöte planeras

Nu har ändå Nordkoreas ledare Kim börjat förhandla. Han har träffat Kinas och Sydkoreas ledare. Han har också sagt att han vill träffa USA:s president Donald Trump. Kim har lovat att Nordkorea slutar med sina test av missiler och kärnvapen.

Utländska experter tror att en orsak till viljan att förhandla är att bristen på pengar och varor nu är svår i Nordkorea.

President Donald Trump har sagt att han är beredd att träffa Nordkoreas ledare Kim. Trump vill gärna att de träffas i Fredshuset i Sydkorea. Men mötet kan också hållas i något annat land.

Enligt planerna ska toppmötet mellan USA och Nordkorea hållas i slutet av maj eller början av juni.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)