Mordet på Olof Palme utreds inte längre

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.06.2020

På onsdagen meddelade Sveriges polis att man har avslutat utredningen av mordet på Olof Palme. Mordet utreddes i hela 34 år. Sveriges statsminister Olof Palme mördades i Stockholm den 28 februari 1986.

Åklagaren säger att Stig Engström är misstänkt för mordet. Engström kallades för Skandiamannen. Han kallades så för att han jobbade som reklamkonsult på företaget Skandia som hade kontor på Sveavägen där Palme mördades.

Olof Palme sköts till döds i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i centrum av Stockholm. Palme var på väg hem. Han hade varit på bio med sin fru Lisbeth Palme.

Stig Engström dog redan år 2000. Han var en av dem som hördes som vittne i mordutredningen.

Polisen väcker inte åtal eftersom den misstänkta redan är död. Polisen har inte heller hittat mordvapnet.

Polisutredningen om Palmemordet pågick i hela 34 år. Utredningen har kostat över 57 miljoner euro. Det här är en av de dyraste och mest långvariga polisutredningarna i världen. Över 10 000 personer har förhörts. Hela 133 personer har erkänt att de har mördat Palme.

Christer Pettersson dömdes för mordet på Palme 1989. Han dömdes till livstidsfängelse. Hovrätten frikände ändå Pettersson några månader senare eftersom det inte fanns tillräckligt klara bevis.

Källor STT, Yle

minnesplatta
Olof Palme mördades i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm. Det finns en minnesplatta på mordplatsen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)