Mycket vaccin i Serbien

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.04.2021

Serbien har köpt stora mängder coronavaccin. Det finns tillräckligt med vaccin för alla.

Ungefär en tredjedel av Serbiens befolkning har redan vaccinerats. Serbien är fjärde snabbast i Europa med att vaccinera sin befolkning. Bara England, Malta och Ungern har vaccinerat fler människor.

Många olika vaccin

Serbien har köpt fler olika vacciner än andra europeiska länder. Serbien har köpt corona- vaccin också från Kina och Ryssland.

I Serbien används vacciner från Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca. Dessutom har Serbien köpt kinesiska Sinopharm och ryska Sputnik.

– Vi har förhandlat med alla vaccintillverkare både i öst och i väst. Vi är inte intresserade av från vilket land vaccinet kommer.Pandemin är för oss en hälsokris, inte en politisk kris, säger Serbiens premiärminister Ana Brnabić.

Serbiens vaccinförråd är stort och även unga människor får coronavaccin. Det finns ingen åldersgräns för coronavaccin i Serbien.

Vaccin åt utlänningar

Vaccinationerna går smidigt i Serbien. Vårdpersonal och frivilliga hjälper till vid vaccinationsplatserna. Serbien utvecklade snabbt ett digitalt vaccinationsregister.

En del serber är misstänksamma mot coronavaccinet. Därför har vaccinationstakten minskat lite. Serbien har överlopps vaccin och har därför gett vaccin gratis också till utlänningar. Flera tusen personer från grannländerna har rest till Serbien för att få coronavaccin.

Källor Yle, HS, statista.com

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)