Nato har upptäckt många ryska flygplan

Text: Maria Österlund, källor Finlands delegation vid Nato, HS, Hbl
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.11.2014

Försvarsalliansen Nato rapporterar att ovanligt många ryska militärplan har flugit i Europas luftrum i år.

Det känns som att Ryssland vill visa att landet är en stormakt med stark militär. Det finns igen en spänning mellan Ryssland och Nato.

Försvarsorganisationen Nato grundades 1949. Nato arbetar för att säkra frihet och säkerhet för sina medlemsländer. Organisationen har idag 28 medlemsländer. USA och Kanada på den amerikanska kontinenten hör till Nato. Resten av medlemmarna är europeiska länder.

Av de nordiska länderna hör Island, Norge och Danmark till Nato. Också de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen är Nato-länder.

Nato fick ny generalsekreterare i början av oktober. Han är Norges förra statsminister Jens Stoltenberg.

– Man måste vara förberedd på överraskningar, på små och stora kriser, sade Stoltenberg efter att ha blivit vald till generalsekreterare.

Nato har flera svåra saker att sköta. För det första att garantera säkerheten för sina medlemsländer. För det andra kampen mot islamister och andra terrorister. Vidare ska Nato också vara berett på miljökatastrofer och cyberattacker.

Länge var Sovjetunionen Natos naturliga fiende. Efter Sovjetunionens splittring i början av 1990-talet var det en lugnare period. Nato riktade då mera in sig på fredsbevarande och krishantering på olika håll i världen. Finland är inte medlem, men har ändå samarbetat med Nato i fredsbevarande uppdrag.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)