Navalnyj sattes i fängelse i Ryssland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.01.2021

Den ryska politikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland från Tyskland i söndags. Den ryska polisen tog fast honom genast på flygplatsen. Navalnyj är en politiker som ofta kritiserar Rysslands president Vladimir Putin.

Navalnyj blev förgiftad i höstas. Han fördes till Tyskland för att få vård på sjukhus där. Många bevis pekar mot att det kan ha varit Rysslands säkerhetstjänst som försökte döda Navalnyj med gift.

Navalnyj är en motståndare till Rysslands nuvarande president Vladimir Putin. Navalnyj vill att Ryssland ska styras på ett demokratiskt sätt som i västländerna, till exempel i Finland.

Navalnyj kom tillbaka hem till Ryssland från Tyskland i söndags. Polisen tog fast honom genast på flygplatsen och förde honom till polisstationen. På polisstationen ordnade man med en snabb rättegång. Navalnyj dömdes till 30 dagar i fängelse.

Ledare i många länder har sagt att det var fel att ta fast och fängsla Navalnyj. Till exempel Finlands president Sauli Niinistö sade att det inte finns några skäl till att fängsla Navalnyj. Niinistö tänker diskutera saken med Putin i telefon.

Källa STT

1 svar på ”Navalnyj sattes i fängelse i Ryssland”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)