Niinistö besökte Ukraina

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.01.2023

President Sauli Niinistö besökte Ukraina på tisdagen. Niinistö träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Presidenterna träffades i huvudstaden Kiev. De diskuterade Finlands stöd till Ukraina. Ukrainas president Zelenskyj tackade Finland och finländarna för stödet. Zelenskyj sade att ukrainarna är tacksamma över att Finland har tagit emot flyktingar från Ukraina.

Presidenterna talade också om Leopard-pansarvagnar. Zelenskyj har flera gånger sagt att han hoppas att västländerna ska ge stridspansarvagnar till Ukraina. Ukraina behöver pansarvagnar för att kunna fortsätta kämpa mot Ryssland.

Volodymyr Zelenskyj sade till Niinistö att Ukraina kämpar för hela Europa.

– Ukrainas seger är en seger för alla länder som vill ha fred, sade Zelenskyj.

President Niinistö besökte också Borodjanka och Butja. De här städerna ligger nära Kiev. Niinistö såg hur mycket kriget hade förstört i städerna. Niinistö sade senare på presskonferensen att all förstörelse visar hur grym anfallaren, alltså Ryssland är.

Niinistö träffade också ukrainska soldater. Soldaterna gav Niinistö en ikon som var målad på ett lock som hade funnits på en rysk låda för ammunition. Med ikonen ville man säga nej till krig och ja till fred, kärlek och gud. En ikon är en helig bild inom den kristna ortodoxa kyrkan.

Det var första gången President Niinistö besökte Ukraina efter att Ryssland attackerade landet. Ryssland startade kriget mot Ukraina den 24 februari 2022.

Niinistös besök var en överraskning. Man berättade inte om besöket i förväg i media, för att besöket skulle vara så tryggt som möjligt för president Niinistö.

Niinistö med skottsäker väst.
President Sauli Niinistö såg med egna ögon hur mycket kriget hade förstört i Borodjanka i närheten av Kiev. De ryska soldaterna lämnade Borodjanka förra våren. Höghusen är fortfarande helt förstörda i Borodjanka.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)