Niinistö ska skriva EU-rapport

Text: Maria Österlund, källor Yle, IS
Foto: Lehtikuva / AFP / Kenzo Tribouillard
Artikel publicerad: 26.04.2024

Europa behöver en ny rapport om krisberedskap. Det är Finlands förra president Sauli Niinistö som ska skriva den.

Finlands förra president Sauli Niinistö har ingen möjlighet att ta ledigt. Redan innan hans presidentperiod tog slut tog Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kontakt. Hon hade ett nytt uppdrag för honom.

von der Leyen är imponerad av Finlands sätt att förbereda sig för kriser. Därför vill hon att Niinistö ska skriva en rapport om europeisk krisberedskap.

von der Leyen har sagt att vi i Europa inte längre har råd att tänka att freden varar för evigt. Vi måste veta att världen är farlig.

– I Finland är beredskap för kriser inte bara militärens sak. Det är allas sak. Europa har mycket att lära sig av Finland, säger von der Leyen enligt Yle.

En plikt att ta emot uppdraget

Sauli Niinistö säger i Ilta-Sanomat att han inte vet varför just han fick uppdraget att jobba med rapporten. Han säger också att han funderade innan han tog emot uppdraget.

– Jag funderade om jag ännu orkar med ett sådant här jobb.
Men jag känner förstås väldigt många länders ledare och har kontakter. Därför känns det att det är min plikt att göra det här.

Niinistö har medarbetare i Bryssel som han ska jobba tillsammans med. Han ska också resa mycket och träffa många länders ledare. Rapporten ska vara klar i höst.

I rapporten ska det stå om hur militären ska förbereda sig för kriser. Det kan handla om hybridattacker och om hur AI kan påverka säkerheten.

Men det ska också handla om hur civilsamhället ska förbereda sig för en kris som kanske kommer. Det är viktigt att alla människorna i ett land är förberedda och har rätt inställning till att försvara landet.

– Jag hoppas att det här är ett steg mot ett säkrare Europa, säger Sauli Niinistö i Ilta-Sanomat.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)