Nordkorea gjorde igen kärnvapentest

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.09.2017

Nordkorea har igen gjort ett kärnvapentest. Enligt den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån var det en vätebomb man testade. Man kan montera en vätebomb i en missil med lång räckvidd.

Nordkorea har redan länge utvecklat en missil som kan flyga långt, ända till en annan världsdel. Det är möjligt att montera en atombomb i en sådan missil.

På söndagen meddelande den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån att landet har utvecklat en vätebomb som kan monteras på deras så kallade ballistiska missil. Det här är redan det sjätte kärnvapentestet som Nordkorea har gjort.

Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un säger att missilen är utvecklad i Nordkorea. Internationella experter säger ändå att det fortfarande är oklart om Nordkorea verkligen har ett fungerande kärnvapen av typen vätebomb.

Officiella källor i både Japan och Sydkorea meddelar att Nordkorea troligen har utfört ett nytt kärnvapentest. Bägge länderna har känt av en jordbävning som troligen har uppstått efter ett kärnvapentest i Nordkorea. Enligt Sydkorea var den här jordbävningen många gånger starkare än jordbävningen senast när Nordkorea utförde ett kärnvapentest. Också Kina rapporterar om kraftiga skälvningar i Nordkorea.

Väntar på säkerhetsrådets beslut

I förra veckan sköt Nordkorea en missil som flög över Japan. FN:s säkerhetsråd höll då ett extra möte. Mötet hölls bakom stängda dörrar och man vet inte vilka beslut som fattades.

FN har redan sju gånger fattat beslut om sanktioner mot Nordkorea. Trots det har Nordkorea inte slutat med sina kärnvapentest. I juli testade Nordkorea för första gången en missil som flög verkligt långt. Testet lyckades. FN:s säkerhetsråd samlades igen på söndagen för att fundera på vad man ska göra med Nordkorea.

USA:s president Donald Trump sade i augusti att man är beredd att använda alla medel mot Nordkorea. Enligt Trump räcker det inte längre med bara diplomati, alltså diskussioner. Internationella militära experter säger ändå att det inte är troligt att man anfaller Nordkorea med vapen.

Trump sade i söndags att USA tänker sluta handla med alla länder som har kontakt med Nordkorea. Nordkorea handlar mest med Kina.

Många länder anser att Nordkorea är ett allvarligt hot mot Japan, Sydkorea, USA och många andra länder. Nordkorea är en sluten diktatur och landet vill inte diskutera med andra länder. Nordkorea vill inte heller följa internationella regler.

Sydkorea sköt en missil sent på söndagen. Missiltestet var ett svar på Nordkoreas kärnvapentest.

Källa FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)