Nordkorea oroar världen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.09.2017

Nordkoreas beteende har fått en stor del av världen att bli oroad. Vill Nordkorea ha krig?

FN:s säkerhetsråd funderar på vad man ska göra med Nordkorea. Nordkorea har testat både kärnvapen och missiler som kan flyga mycket långt.

Redan i över 20 år har FN fördömt Nordkoreas kärnvapenpolitik och försökt förhandla. Trots det ändrar inte Nordkorea sin politik. Landets ledare Kim Jong-un bryr sig inte om vad ledare i andra länder anser eller säger.

En stor del av världens länder är oroliga över vad Nordkorea gör här näst. Det finns redan många sanktioner mot landet. Nästan inga länder har handel med Nordkorea och det är mycket fattigt i landet. Trots det fortsätter Nordkorea envist med sina tester av nya effektiva vapen.

Nordkorea säger att landet har rätt till självförsvar och att det är USA som provocerar.

”USA:s tålamod kan ta slut”

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att Nordkoreas ledare tydligen vill ha krig. Hon säger att USA inte vill ha krig, men att USA:s tålamod kan ta slut. På ett extra möte i säkerhetsrådet förra veckan krävde Haley att FN tar till hårdare metoder för att stoppa Nordkorea.

USA:s president Donald Trump har redan tidigare sagt att USA svarar med eld och raseri om Nordkorea inte slutar med sina kärnvapentest.

Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia har sagt att man måste ta det lugnt och att det inte går att lösa den här krisen med militära medel. Också Kina kräver att man fortsätter förhandla i stället för att tala om krig.

Källor Metro, HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)