Notre Dame byggs upp igen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2019

Kyrkan Notre Dame ska byggas upp igen. Det har redan samlats in en miljard euro till återuppbyggnaden.

Det var på kvällen den 15 april som den stora kyrkan Notre Dame i Frankrikes huvudstad Paris började brinna. Man vet ännu inte vad som är orsaken till branden. Man höll på att renovera kyrkan. Det är möjligt att branden började från något som hade med renoveringsarbetena att göra.

Brandmännen lyckades släcka kyrkan efter några timmar. Förödelsen är stor. Kyrkans höga spira är borta och taket har rasat in. Men mycket av kyrkan kunde räddas. Kyrkan kan sättas i skick igen.

Kyrkans orgel verkar ha klarat sig ganska bra. Många konstskatter bars ut ur den brinnande kyrkan. De ska nu förvaras i konstmuséet Louvren.

Kyrkan Notre Dame är över 850 år gammal. Den är en av de populäraste sevärdheterna i Paris. Notre Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Kyrkan är viktig också för många av invånarna i Paris. När kyrkan brann samlades stadsborna i närheten av kyrkan. Många grät.

Många rika människor och företag har redan gett pengar till återuppbyggnaden av kyrkan. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att kyrkan ska vara renoverad om fem år. Det ordnas olympiska spel i Paris år 2024. Man vill att Notre Dame ska vara i skick till dess.

Källor STT, HS

2 svar på ”Notre Dame byggs upp igen”

  1. Jag visste att det finns mycket gänger i Sverige och att det är en stor problem där. Men jag lärde mig ett nytt ord: skjutvapen.

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)