Nu är Finland med i Nato

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.04.2023

Finland är nu officiellt medlem i försvarspakten Nato. Finland blev Natomedlem på tisdagen.

Haavisto Nato.
Utrikesminister Pekka Haavisto skrev under det officiella dokumentet om medlemskapet på tisdagen.

Tisdagen den 4 april blev Finland medlem i försvarspakten Nato. Finland blev medlem i Nato när utrikesminister Pekka Haavisto skrev under ett papper som kallas dokument. Det här dokumentet gavs sedan till USA:s försvarsminister Antony Blinken.

Nu gäller Natos säkerhetsgarantier också för Finland. Det betyder att Finland kan få militär hjälp av andra Natoländer om det blir krig.

Det var en historisk stund när Finland blev Natomedlem. Finlands flagga hissades vid Natos högkvarter i Bryssel i Belgien. På plats i Bryssel var förutom utrikesminister Pekka Haavisto, också president Sauli Niinistö och försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Det här är en ny tid för Finland. Det är en historisk stund, sade president Sauli Niinistö på tisdagen när Finlands flagga hissades i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att det är en ära att få hälsa Finland som medlem i Nato. Stoltenberg sade att han är säker på att också Sverige blir medlem i Nato. Turkiet och Ungern har inte ännu godkänt Sveriges Natoansökan.

Försvarspakten Nato har nu 31 medlemmar.

Tre flaggor på rad.
Finland är nu officiellt medlem i Nato. Natos flagga hissades bredvid Finlands flaggor vid Finlands utrikesministerium i Helsingfors på tisdagen.

1 svar på ”Nu är Finland med i Nato”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)