Nu är Frederik kung i Danmark

Text: Maria Österlund, källor Yle, HBL
Foto: Lehtikuva / AFP/ Mads Claus Rasmussen
Artikel publicerad: 15.01.2024

På söndagen var det tronskifte i Danmark. Drottning Margrethe lämnade över tronen till sin son Frederik.

Hundratals tusen människor hade samlats på gatorna i huvudstaden Köpenhamn för att fira tronskiftet. Det var verkligt trångt utanför Christansborgs slott. Alla ville se drottning Margrethe och den nya kungen Frederik.

tronskifte i Danmark.
Drottning Margrethe kom till slottet i en vagn dragen av vita hästar. Väldigt många människor hade samlats på gatorna. Bild Lehtikuva/ AFP / Ida Marie Odaard

Drottning Margrethe II har varit drottning i Danmark i 52 år. Hon är 83 år gammal och har börjat få problem med hälsan. På nyårsaftonen berättade drottningen att hon abdikerar, alltså avsäger sig tronen.

Det är ovanligt att en dansk regent abdikerar. Vanligen brukar en kung eller drottning behålla tronen till döden. Det är 900 år sedan en dansk regent senast abdikerade.

Danska kungar och drottningar har ändå inte längre politisk makt. I praktiken är det statsministern som har mest att säga till om. Just nu är Mette Frederiksen statsminister i Danmark.

Kungen heter Frederik X

I söndags skrev Margrethe II under ett papper om sin abdikation. I samma stund blev hennes äldsta son Frederik kung. Hans kunganamn är Frederik X.

Frederik är gift med Mary som nu kommer att kallas drottning Mary. Paret har fyra barn, två söner och två döttrar. Den äldsta sonen Christian är nu kronprins.

Kung Frederik och drottning Mary.
Kung Frederik X och drottning Mary vinkar på balkongen när tronskiftet är klart. Bild Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)