Nu har förhandlingarna om Brexit börjat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.04.2017

Storbritanniens utträde ur EU kallas Brexit. Nu har förhandlingarna om hur Brexit ska gå till börjat. Förhandlingarna kommer att ta två år. År 2019 är Storbritannien det första landet som har lämnat Europeiska unionen.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har redan tidigare lovat att förhandlingarna ska börja så snart som möjligt. Storbritanniens Brexit-minister David Davis sade att förhandlingarna med EU är historiskt viktiga för landet.

– Storbritanniens regering vill få ett bra avtal för alla länder i det brittiska kungadömet och för resten av Europa, sade Davis.

Hittills har inte ett enda land lämnat EU. Storbritannien beslöt i somras att lämna unionen. Det ordnades då en folkomröstning om det.

Det är ännu inte klart vad riksdelarna med självbestämmande tänker göra. Dessa är Skottland, Nordirland och Wales. Storbritannien och de 27 medlemsländerna i EU måste reda ut också detta under förhandlingarna. Skottlands viktigaste minister Nicola Sturgeon vill ordna en ny folkomröstning om Skottlands självständighet innan Storbritannien lämnar EU.

Storbritannien har många krav. Premiärminister May har sagt att Storbritannien lämnar unionens inre marknad. Storbritannien vill få ett slut på EU-medborgares invandring till Storbritannien och landet vill slippa betala de flera miljarder euro stora medlemsavgifterna till EU.

Största delen av EU:s andra medlemsländer godkänner ändå inte att Storbritannien lämnar den inre marknaden men fortfarande vill idka frihandel, alltså skattefri handel med EU.

EU ska nu räkna ut en sluträkning som Storbritannien måste betala. Storbritannien måste kanske betala hela 50 miljarder euro för att lämna EU.

Källor HS, ST

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)