Ny premiärminister i Ryssland

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.01.2020

Ryssland har fått en ny premiärminister och det ryska parlamentet, duman, har godkänt presidentens ändringar i grundlagen.

För en dryg vecka sedan höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal för det ryska parlamentet duman. Talet fick stora följder. Rysslands regering och premiärminister Dimitrij Medvedev avgick.

Den nya premiärministern heter Michail Misjustin. Den tidigare premiärministern Medvedev ska få bli biträdande chef för det nationella säkerhetsrådet. Det är ett mindre viktigt jobb. Många tror att de här ändringarna görs för att Putin ska ha kvar mycket makt också efter att han slutar vara president 2024.

En annan orsak kan vara att premiärminister Medvedev hade blivit impoulär bland folket i Ryssland. Han har bland annat anklagats för att ha tagit stora mängder pengar.

Okänd person

Den nya premiärministern Michail Misjustin är ganska okänd, också i Ryssland. Han har varit chef för de ryska skattemyndigheterna och inte sysslat med politik.

I sitt första tal till duman sade Misjustin att regeringen har mycket arbete att göra. Han sade att folk redan borde känna av bättre tider, men att det inte är så överallt. Misjustin lovade genomföra Putins löften snabbt. Han lovade också att Ryssland ska fortsätta satsa pengar på militären.

Förra veckan höll president Putin ett tal i staden Lipetsk. Då sa han att han tror att Ryssland behöver en stark president. Han sade också att Europas parlamentariska demokrati inte fungerar.

Källor STT, Yle, Hbl

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)