Ny premiärminister i Storbritannien

Text: Betty Marschan, källor Sveriges radio, Yle, BBC, the Guardian
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.10.2022

Kung Charles III har utnämnt Rishi Sunak till ny premiärminister i Storbritannien.

Storbritannien har en ny premiärminister. Han heter Rishi Sunak. Sunak tog över jobbet som premiärminister efter Liz Truss.

Sunak jobbade länge i bankvärlden

Rishi Sunak är den yngsta premiärministern i Storbritannien sedan 1700-talet. Sunak är 42 år gammal. Sumak är född i Southampton i Storbritannien men hans föräldrar är emigranter, de har alltså flyttat från ett annat land. Sunaks föräldrar bodde i Östafrika men släkten kommer från Indien.

Sunak är hindu, hans religion är den indiska hinduismen. Sunak besöker hinduernas tempel på veckosluten, han äter inte rött kött och dricker ingen alkohol.

Sunak är gift och har två döttrar som heter Anoushka and Krishna. Sunak och hans fru är bland de rikaste personerna i Storbritannien. Han och hans fru är faktiskt dubbelt så rika som kung Charles. Rishi Sunak tycker också mycket om Star wars-filmerna.

Rishi Sunak jobbade först i bankvärlden. Han blev politiker och medlem i det brittiska parlamentet år 2015, alltså för bara sju år sedan. Sunak tillhör det konservativa partiet Tories.

– Storbritannien är ett fantastiskt land men vi har stora ekonomiska problem, sade Sunak när han blivit vald.

– Vi behöver nu stabilitet och enighet och jag ska göra mitt bästa för att föra vårt parti och vårt land samman, sade Sunak sitt tal.

Det har varit många gräl inom Sunaks parti och en av den nya premiärministerns mål är att lösa partiets egna problem. Sunaks andra stora mål är att hjälpa Storbritannien att klara sig trots dålig ekonomi och höga levnadskostnader.

Rishi Sunak är ny premiärminister i Storbritannien. Bilden är tagen den 24 oktober 2022.

Storbritannien har fått många nya ledare i höst. Rishi Sunak är ny politisk ledare medan kung Charles är ny monark, alltså kung.

Charles blev kung efter drottning Elisabeth

Drottning Elisabeth II dog den 8 september. Hon regerade över Storbritannien i över 70 år. Drottning Elisabeth blev 96 år gammal. När hon dog blev hennes äldsta son Charles kung. Charles tog kunganamnet Charles III, alltså Charles den tredje.

Charles är  den äldsta person någonsin som blivit kung i Storbritannien. Han är 73 år.

Charles är gift med Camilla. Både Charles och Camilla har varit gifta förut och har barn från sina tidigare äktenskap. Kung Charles var gift med Diana, prinsessan av Wales. Diana dog i en bilolycka för 25 år sedan.

Kung Charles har alltid gillat naturen. Han talar mycket om att skydda utrotningshotade djur och att ta hand om miljön.

Bilden visar kung Charles tillsammans med sin hustru Camilla under ett besök i staden Dunfermline i Skottland i början av oktober.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)