Nya avtalet mellan EU och Storbritannien undertecknades

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.01.2021

Handels- och samarbetsavtalet mellan Europeiska unionen och Storbritannien har undertecknats. Avtalet började gälla från början av januari. Storbritannien är nu inte längre med i EU och övergångsperioden är också slut.

Det nya avtalet innehåller många saker, vi ger här bara några exempel. Enligt avtalet fortsätter handeln mellan EU och Storbritannien utan tullavgifter. Men det blir mera byråkrati och granskningar av varor vid gränsen.

Brittiska banker och försäkringsbolaget har inte längre rätt att automatiskt verka i EU. Fiskare från EU får ännu i fem år fiska på Storbritanniens vatten. Efter det ska man förhandla om fisket på nytt.

EU-medborgare har inte längre rätt att fritt flytta till Storbritannien. Britter kan inte heller fritt flytta till EU-länder. Turister från EU och Storbritannien kan ändå besöka varandras länder.

Kan få stora följder

Brexit kan få stora följder för Storbritannien. Många människor i Nordirland och Skottland röstade för att stanna kvar i EU i folkomröstningen om Brexit. Men när Storbritannien gick ur EU förlorade också Skottland och Nordirland sitt EU-medlemskap.

I Skottland talar man nu om att folkomrösta om självständighet och gå med i EU på nytt. I Nordirland talar man om att Nordirland kanske borde bli en del av landet Irland och inte längre höra till Storbritannien.

 Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)