Nya EU-kommissionen började arbeta

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.12.2019

Förra veckan godkändes äntligen den nya EU- kommissionen. Nu är det Ursula von der Leyen från Tyskland som är en av de viktigaste ledarna inom EU.

Det har tagit längre än väntat för EU, alltså Europeiska unionen, att få en ny kommission. På onsdag den 27 november röstade EU-parlamentet om förslaget. Det godkändes med rösterna 461 för och 157 emot.

Den nya kommissionen har 27 kommissionärer, en från varje medlemsland. Storbritannien som vill lämna EU har ändå inte någon ny EU-kommissionär.

Ungerns, Rumäniens och Frankrikes första kandidater till kommissionen godkändes inte. Därför tog det längre tid än väntat att få ihop en ny kommission som parlamentet kunde godkänna.

Kommissionen är viktig. Det är kommissionen som verkställer beslut inom EU. Det är också kommissionen som kan komma med nya lagförslag. Kommissionen väljs för fem år.

Ursula von der Leyen från Tyskland leder den nya kommissionen. Hon tog över efter Jean-Claude Juncker som tidigare var kommissionsordförande.

von der Leyen har gjort upp ett program för hur EU ska jobba de kommande åren. Enligt programmet är kampen mot klimatförändringen den viktigaste frågan.

von der Leyen vill också att EU-länderna ska ha en minimilön och att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor minskar.

EU ska också satsa på sin konkurrenskraft. Det vill man göra genom att satsa på utbildning och forskning.

Finlands nya kommissionär är Jutta Urpilainen. Hon har ansvar för internationellt partnerskap. Urpilainen ska bland annat arbeta med biståndssamarbete.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)