Nytt avtal om flyktingar i EU

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.10.2020

Varje år kommer hundra tusentals flyktingar till EU. Människor från andra världsdelar söker ett bättre liv i Europa.

Det finns miljontals människor som söker ett nytt land att bo i. Många söker ett tryggare och bättre liv. En människa som flyr från krig och livsfara kallas för flykting. En människa som vill hitta ett bättre liv med jobb och studier kallas för invandrare. Många invandrare och flyktingar vill bo i Europa.

Det blir ofta köer vid Europas gränser. Det tar lång tid att gå igenom flyktingarnas ansökningar. Länderna i Sydeuropa har svårt att ensamma ta emot alla flyktingar och invandrare.

Nu har EU gjort ett nytt beslut. Alla länder i EU ska tillsammans sköta flyktingpolitiken. Det betyder att alla EU-länder ska hjälpas åt för att köerna ska bli kortare. Många flyktingar väntar i läger på att få åka vidare in i Europa.

– Inte mera Moria, säger EU- kommissionär Ylva Johansson. Hon menar att det aldrig mera får gå så illa som i Moria i Grekland.

I Moria fanns Europas största flyktingläger. I början av september brann lägret i Moria ned. 13 000 flyktingar måste snabbt hitta någonstans att bo.

Det nya avtalet om flyktingpolitik i EU ska göra gränskontrollerna snabbare. Det ska finnas hälsokontroller vid gränserna. Barn och familjer ska förenas. Människosmuggling ska stoppas. De människor som inte får stanna i EU ska snabbare få återvända till sitt hemland.

EU-länderna ska dela på ansvaret för flyktingpolitiken. Det nya avtalet ska göra samarbetet mellan EU-länderna lättare.

Källor EU, UNCHR, Euronews

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)