Nytt coronavirus sprider sig

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.01.2020

Minst 100 människor har dött i Kina av coronavirus. Över 4 000 har blivit smittade.

En ny virussjukdom sprider sig i Kina. Det nya coronaviruset ger liknande symptom som lunginflammation eller influensa. Vi fick höra första gången om den nya virussjukdomen i slutet av december.

Det nya coronaviruset kommer från staden Wuhan i Kina. De kinesiska myndigheterna har nu stängt Wuhan. Man kan inte resa dit och inte heller därifrån.

Turerna med flyg, tåg och metro och färja över floden Yangtze har ställts in. Människor i Wuhan måste använda andningsmask på offentliga ställen. Kina har också förbjudit gruppresor till utlandet.

Det bor 11 miljoner människor i Wuhan. Två andra stora städer i Kina har också stängts av. Kinas hälsovårdsminister sade förra veckan att coronaviruset sprider sig redan under inkubationstiden. Det betyder att man kan smitta andra redan innan man vet att man är sjuk.

Inga sjukdomsfall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd säger att man inte hittills har hittat coronavirus i Finland. Myndigheterna säger att man inte behöver vara orolig för viruset i Finland. Men Finlands hälsovårdssystem är berett ifall viruset sprider sig hit.

Ute i världen har det nya coronaviruset spritt sig åtminstone till Vietnam, Japan, Hongkong, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Nepal, Frankrike, USA och Australien.

Källor Yle, HS, STT, Aamulehti

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)