Också nordiska länder vill bromsa flyktingströmmen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.11.2015

Flyktingströmmen till Europa fortsätter. Nu börjar också de nordiska länderna säga att de inte kan ta emot alla som kommer för att söka asyl.

I förra veckan meddelade flera svenska ministrar att Sverige snart inte kan ta emot fler asylsökande. Migrationsminister Morgan Johanson har sagt att Sverige inte längre kan garantera att alla asylsökande får någonstans att bo. Ännu i somras trodde man att det skulle komma 74 000 asylsökande till Sverige i år. Nu tror man att det kan komma mer än dubbelt så många.

På Nordiska rådets möte i slutet av oktober diskuterade de nordiska ministrarna den svåra flyktingsituationen. Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson krävde att Norden ska säga rakt ut att man inte vill ta emot alla.

–Vi kan inte ta emot alla, bara de som har rätt att söka asyl, sade han.

Norge vill börja skicka tillbaka människor som kommer från Ryssland för att söka asyl. Människorna har olika nationalitet och  många av dem har bott i Ryssland imånga år.

– Ryssland är ett säkert land för de flesta, sade Norges statsminister Erna Solberg.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo hoppas att EU snabbt kommer överens om en gemensam lista över trygga länder. Människor som kommer från länder som anses vara trygga får inte asyl. Finland har tagit emot 27 000 asylsökande i år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)