Orbán vann valet i Ungern igen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.04.2022

Premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz vann parlamentsvalet i Ungern. Orbáns valseger kan leda till att bråket mellan Ungern och Europeiska unionen fortsätter.

Orbáns parti Fidesz fick över hälften av rösterna, hela 53 procent.

– Segern är så stor att den syns ända till månen, och säkert också ända till Bryssel, sade Orbán när valresultatet var klart.

Orbán nämnde EU-huvudstaden Bryssel eftersom Ungern och EU har haft olika åsikter redan länge. Orbán och partiet Fidesz har haft makten i Ungern i tolv år.

Partiet Fidesz följer inte de grundregler som Europeiska unionen har. Fidesz har sett till att partiet har mycket makt i landet. Fidesz har minskat på mediernas frihet. Inte heller rättsväsendet, alltså domstolarna, i Ungern är längre självständigt.

Ungern får flera miljarder euro i stöd från EU. EU planerar nu att minska på stödet till Ungern, eftersom landet inte följer EU:s grundregler.

Orbán är vän med Putin

Orbán har goda relationer till Rysslands president Vladimir Putin. Putin gratulerade Orbán efter valsegern. Putin sade att han hoppas att Ungern och Ryssland ska fortsätta att ha goda relationer.

Orbán har sagt att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är hans motståndare.

Ungern är medlem i militäralliansen Nato. Finland och Sverige vill kanske snart bli medlemmar i Nato. Alla Nato-medlemsländer måste godkänna alla nya medlemmar. Ryssland vill inte att Nato ska ta nya medlemmar. Ungern är Rysslands vän. Därför kan Ungern kanske hindra Finland och Sverige från att bli medlemmar i Nato.

Fidesz-partiets motståndare bildade ett valförbund som bestod av sex partier. Fidesz motståndare fick ändå bara en tredjedel av rösterna i valet.

Peter Marki-Zay ledde valförbundet. Han sade att det är omöjligt att vinna över Fidesz i val eftersom regeringen övervakar medierna, alltså vad som skrivs i tidningar och sägs i radio och tv.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)