Orkanen Irma slog till mot Florida

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.09.2017

Förstörelsen är stor i Karibien, Kuba och Florida efter att orkanen Irma har dragit fram.

Över 30 människor har dött i olyckor på grund av ovädret. Hus rasade, träd knäcktes och vattnet steg högt på många ställen. Skadorna är stora och det kommer att bli dyrt och ta lång tid att reparera allting.

Ännu på tisdagen var flera miljoner hushåll utan ström. Energibolaget sade att det kommer att ta veckor att reparera elnätet.

Den tropiska orkanen Irma bildades ute i Atlanten för mer än en vecka sedan. Sedan drog den hårda stormen in över öar i Karibien, Kuba och delstaten Florida i USA. Det blåste upp till 70 meter per sekund i stormbyarna. Det regnade kraftigt och det blev stora översvämningar.

Myndigheterna i Florida varnade för orkanen flera dagar i förväg. Man uppmanade sex miljoner människor att lämna sina hem och söka sig till säkrare ställen. Många reste iväg. Hotellen blev fullbokade när människor sökte sig till tryggare ställen.

Många floridabor var ändå kvar i sina hem. De hade skaffat mat och vatten och var beredda att stanna inomhus tills stormen hade dragit förbi.

Stormen Irma har nu blivit svagare när den drar norrut. Ute på Atlanten har redan en ny orkan bildats. Den kallas José. Man vet ännu inte om och när den drar in mot land.

Källor HS, Metro, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)