Oroligheterna i Ukraina har nått Svarta havet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.05.2014

Oroligheterna i Ukraina har blivit allt våldsammare. Nu har krigshandlingarna spritt sig från östra Ukraina till Odessa och Svarta havet.

I april fördes förhandlingar i Geneve om hur man kunde skapa fred i Ukraina. De olika parterna har ändå inte hållit sina löften. Ukraina och Ryssland står nu i öppen konflikt med varandra. Länderna skyller på varandra när det gäller eldsvådan i Odessa i fredags. Över 40 ukrainare dog i eldsvådan i fackföreningarnas hus. Någon hade tänt på med avsikt.

Flera människor har också dött i upplopp på gatorna. Enligt inrikesministeriet i Ukraina är det Ryssland och rysksinnade ukrainare som står bakom upploppen. Rysslands utrikes ministerium påstår att det är Ukrainas ledning som är skyldig till upploppen. Ryssland säger att Ryssland inte längre kan påverka situationen i Ukraina.

Ukrainas president Oleksandr Turtjynov anklagar Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas förra president Viktor Janukovytj för att lägga sig i Ukrainas ärenden.

Man är rädd för att det allt råare våldet i Ukraina leder till att Ryssland låter sina trupper gå över gränsen till Slovjansk och Kramatorsk i östra Ukraina. Det skulle leda till inbördeskrig i Ukraina. Ryssland har många  soldater utanför Ukrainas gräns.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)