Över 70 döda i bränder i USA

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.11.2018

Över 70 människor har dött i bränderna i Kalifornien i USA. President Donald Trump har utlyst krisläge.

Markbränderna i delstaten Kalifornien på USA:s västkust startade i den 8 november och det brinner fortfarande. Över 70 personer har dött i bränderna och över 1 000 är försvunna. Antalet döda kommer därför ännu att stiga.

Värst är läget i norra Kalifornien. Staden Paradise som hade 26 000 invånare har förstörts nästan helt. President Donald Trump besökte det brandhärjade området under veckoslutet. Han sade att det som har hänt är mycket sorgligt och att han hoppas att den här branden blir den sista.

Trump nämnde Finland

Trump lovade att skogarna ska skötas bättre i fortsättningen så att risken för skogsbränder minskar. Trump sade också att till exempel Finland sköter sina skogar bättre och att där inte brinner. Det här har gjort många arga.

Kalifornien har ett mycket hetare och torrare klimat än Finland. Det är inte ovanligt med markbränder i Kalifornien. Men nu är bränderna värre än någonsin. Där har inte regnat ordentligt på över 200 dagar och är därför mycket torrt.

Klimatförändringen är en orsak till att det har blivit vanligare med markbränder. Los Angeles brandmästare Daryl Osby säger enligt Helsingin Sanomat att klimatförändringen är den största orsaken till att bränderna är värre än vanligt.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)