Panama-läckan avslöjade skattefusk

Text: Leealaura Leskelä
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.04.2016

Många politiker tvingades i förra veckan svara på frågor om skattefusk.

Panamadokumenten berättar om advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama och deras kunder. Journalister fick tag på den hemliga informationen för ungefär en vecka sedan.

Dokumenten visar att politiker och rika personer i många länder i flera år har gömt en del av sina pengar i skatteparadis som Panama. På det sättet slipper de betala skatt.

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå. Det fanns information i Panama-dokumenten som visade att han ägde ett skatteparadis-företag. Också Storbritanniens premiärminister David Cameron har tvingas förklara sig. Det kom fram att hans far tidigare hade ett skatteparadisföretag.

Panamadokumenten avslöjade också att Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes ultrahögerpolitiker Marine Le Pen har nära kopplingar till skatte-paradisen.

Inga finländska politiker har nämnts i Panamadokumenten. Däremot har den nordiska banken Nordea fått mycket kritik. Nordea hade före år 2009 grundat flera hundra företag i skatteparadis för sina kunder. Nordea har ändå sagt att banken inte gör sådant längre.

– Nordea har inte brutit mot lagen, sade Björn Wahlroos som är styrelseordförande i Nordea.

Det är inte olagligt ha företag i skatteparadis. Men för länder blir det dyrt om medborgarna gömmer pengar och inte betalar skatt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)