Påven besökte Tallinn

Text: Petri Kiuttu
Foto: Raigo Pajula/Estlands utrikesministerium
Artikel publicerad: 02.10.2018

Påven Franciskus besökte Estlands huvudstad Tallinn förra veckan. Påven höll en mässa på Frihetstorget i centrum av Tallinn. Hela 10 000 personer följde med mässan.

För en dryg vecka sedan besökte påven Franciskus de baltiska länderna Lettland, Litauen och Estland. Han startade sitt besök i Lettland och fortsatte sedan till Litauen. Det baltiska besöket avslutades i Estland.

Påvens Estlandsbesök räckte i en dag. Påven var där tisdagen den 25 september.

Påven satsade mest på besöket i Litauen. Närmare 80 procent av litauerna hör till den katolska kyrkan. I Lettland är var fjärde invånare katolsk. I Estland är det bara en liten del av folket som hör till den katolska kyrkan. Estland är det minst religiösa landet i hela Europa.

Påvens besök var en del av de baltiska ländernas jubileum. Estland, Lettland och Litauen har i år firat att det är 100 år sedan självständighetsförklaringen.

påven och Estlands president
Påven Franciskus och Estlands president Kersti Kaljulaid. I bakgrunden Vatikanens och Estlands flaggor.

 

påven och Estlands president
Estlands president Kersti Kaljulaid beviljade påven Franciskus estniskt e-medborgarskap. E-medborgarskap betyder digitalt medborgarskap. E-medborgarna får ett digitalt personnummer och kan med det använda statens digitala service.

Påven talade om att frihet är viktigt

Påven inledde sitt besök i Estland på förmiddagen. Då träffade han Estlands statsledning i presidentens palats Kadriorg. Påven fortsatte med att träffa katolska ungdomar i den lutherska kyrkan Kaarlen kirkko.

På eftermiddagen åt påven lunch i Birgittaklostret i Pirita. Till slut träffade påven frivilliga från katolska välgörenhetsorganisationer och människor som har fått hjälp.

Höjdpunkten på påvens besök var mässan. Hela 10 000 personer kom till Tallinn för att se och lyssna till påvens mässa. Närmare tusen finländare kom till Tallinn för att vara med. I sitt tal i Tallinn talade påven om att friheten är betydelsefull.

Påven är den katolska kyrkans högsta andliga ledare och Vatikanstatens överhuvud.

påven och en nunna
Påven besökte också Birigittaklostret i Pirita utanför Tallinn.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)