Polen bygger en gränsmur

Text: Petri Kiuttu, Markku Juusola, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.12.2021

Polen bygger en mur vid gränsen till Belarus. Muren är nästan 200 kilometer lång. Syftet med muren är att stoppa migranter från att komma in i Polen.

Förhållandet mellan Europeiska unionen och Belarus blev sämre i början av november. Då kom många människor från Belarus till Polen. Polen hör till Europeiska unionen, alltså till EU.

Det har också anlänt migranter till de baltiska länderna Lettland och Litauen. Polen, Lettland och Litauen är alla EU-länder.

Migranterna kommer mestadels från länder i Mellanöstern. I västländerna säger många att Belarus importerar migranter från Mellanöstern. Belarus uppmuntrar sedan migranterna att ta sig över gränsen till Polen.

Det finns tusentals migranter vid gränsen mellan Belarus och Polen. De försöker ta sig till Polen och sedan vidare till Tyskland. Belarus har ljugit för migranterna om att de får komma in i Tyskland.

Enligt Polen är situationen farlig för hela EU. EU säger att Belarus bråkar med flit. Belarus bråkar med EU-länderna för att de kritiserat Belarus dåliga människorättssituation och president Aleksandr Lukasjenko.

Migranterna lider

Enligt Polen finns det upp till 4 000 människor i gränsregionen. Migranterna har fastnat mellan två länder. Bland migranterna finns många små barn och kvinnor. Migranterna har varken mat eller varma kläder. Det är kallt vid den polska gränsen. Flera personer har förfrusit sig och dött i området.

Många experter är rädda att krisen kan bli värre. EU-länderna planerar fler straff mot Belarus. Det kan bli våldsamma strider vid gränsen mellan Belarus och Polen. Dessutom har Ryssland och Belarus ordnat militära övningar tillsammans. Enligt EU är det dock Belarus som har ansvaret för den här situationen.

Men situationen kan också bli bättre. Turkiet har bestämt att inte längre tillåta migranter gå ombord på flyg till Belarus.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)