Polisen jagar terrorister i Frankrike och Belgien

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.11.2015

Terrordåden som dödade 129 människor och skadade flera hundra planerades i Syrien och förbereddes i Belgien. På måndagen jagade polisen misstänkta terrorister både i Frankrike och Belgien.

Skräcken lade sig över Europa på fredag kväll i förra veckan. Terrorister från den islamistiska terrororganisationen IS slog till i Frankrikes huvudstad Paris, mitt i Europa. 129 människor dog i attackerna. Inget av offren var finländare.

Terroristerna rörde sig i grupper och attackerade i restauranger, en konsertsal och ett fotbolls- stadion. Attackerna gjordes nästan samtidigt. Terroristerna hade automatgevär och bälten med sprängämnen.

Den belgiska polisen genomförde en stor polisoperation i förstaden Molenbeek i Bryssel på måndagen. Molenbeek är ett tillhåll för islamister i Belgien. Polisen har anhållit 20 personer i Frankrike och Belgien. Åtta terrorister dog i attackerna. Den belgiska polisen har hittat många olagliga vapen.

Det utlystes undantagstillstånd i Frankrike på lördagen. Frankrikes mest berömda sevärdhet Eiffeltornet är stängt.

När det är undantagstillstånd har polisen större rättigheter än annars. Den franska polisen har genomsökt flera hundra hem. Den franska armén skickade 1 500 soldater till Paris. Frankrikes president Francois Hollande vill att undantagstillståndet fortsätter i tre månader.

Hollande har sammankallat FN:s säkerhetsråd. Han ska också träffa Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama.

Rädsla för nya attacker

Attackerna fyller människor med skräck eftersom Frankrike är ett modernt samhälle som är förberett på olika faror. Frankrikes premiärminister Manuel Valls varnade i måndags för nya attacker.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att Storbritannien har förhindrat sju terrorattacker. Finlands president Sauli Niinistö säger att de här attackerna är ett brott mot hela mänskligheten. Niinistö påminner också om att asylsökande och terrorister är två skilda saker.

– Många asylsökande har själva flytt undan terrorism.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)