Polisen tar fast demonstranter i Ryssland

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.03.2022

De senaste dagarna har väldigt många demonstranter tagits fast av polisen i Ryssland. De här människorna har protesterat mot kriget i Ukraina.

De senaste dagarna har upp till tiotals tusen personer anhållits. Orsaken är att människorna har deltagit i demonstrationer. Medborgarorganisationen OVD-info berättar att åtminstone 4 300 personer greps senaste söndag. De här människorna hade protesterat mot kriget i Ukraina.

Det har hållits demonstrationer i tiotals städer. De största demonstrationerna har hållits i Rysslands huvudstad Moskva och i S:t Petersburg. Flest människor har tagits fast i Novosibirsk och i Jekateringburg.

Oppositionesledaren Aleksej Navalnyj uppmanar ryssarna att gå ut på gatorna och demonstrera mot kriget i Ukraina och mot Vladimir Putin.

Navalnyj sitter själv i fängelse i Ryssland. Han har redan länge kritiserat president Putin.

De ryska myndigheterna har meddelat att alla som deltar i olagliga demonstrationer kommer att anhållas. Det finns en ny lag i Ryssland som säger att man kan hamna i fängelse om man sprider olaglig information.

Yle:s korrespondent Erkka Mikkonen säger att människorna i Moskva var rädda förra söndagen. Centrum av Moskva var fullt av poliser och soldater från säkerhetsstyrkorna. Det berömda Röda torget var stängt.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)