Politikers hårda prat är farligt

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.03.2017

Allt fler politiker talar väldigt skarpt och sprider så kallad hatretorik. Det har farliga följder säger Amnesty.

Människorättsorganisationen Amnesty slog larm förra veckan. Enligt Amnesty har allt fler politiker börjat tala på ett hårt och fördömande sätt. Det här gör att vissa grupper av människor utpekas som onda eller skyldiga.

Det kan till exempel handla om att utlänningar eller folk som hör till någon särskild etnisk grupp eller någon särskild religion sägs vara orsaken till problem i ett land. Det här kan leda till farliga förändringar i samhället och till att vissa människor kränks och att deras mänskliga rättigheter hotas.

USA:s president Donald Trump är en av ledarna som har ett hårt och anklagande sätt att tala. Genast efter att han blev president ville han förbjuda muslimer att resa till USA. Han sade att muslimer kan vara terrorister.

I Filippinerna har president Rodrigo Duterte sagt att han ska göra slut på användningen av droger. Duterte har uppmanat polisen att döda narkomaner och droghandlare. Han har sagt att den som gör så inte får något straff.

– Det här är mycket farligt. Det Duterte gör är att uppmana till mord. Sådant skadar rättssystemet i landet, säger Anna Lindenfors som är generalsekreterare för Amnesty i Sverige.

Andra mäktiga ledare som talar hårt och fördömande är till exempel Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Hatprat leder till att samhällsklimatet blir hårdare och att mänskliga rättigheter kränks.  Enligt Amnesty begicks det krigsbrott i 23 länder i världen i fjol utan att världens regeringar gjorde tillräckligt för att hindra dessa.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)