Premiärminister Liz Truss måste avgå

Text: Betty Marschan, källor Yle, BBC
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.10.2022

Storbritanniens premiärminister Liz Truss har tvingats avgå. Truss var premiärminister i bara 45 dagar.

För bara sex veckor sedan valdes Liz Truss till ledare för det konservativa partiet Tories i Storbritannien.  Tories är för tillfället det regerande partiet i Storbritannien och därför blev Truss premiärminister.

Men nu har Liz Truss tvingats lämna sitt arbete som ledare för Tories och som premiärminister för Storbritannien.

Truss meddelade torsdagen den 20 oktober att hon avgår. Hon hann vara premiärminister i bara 45 dagar. Det är en rekordkort tid. Ingen annan brittisk premiärminister har avgått så snabbt från sitt jobb.

Truss har fått hård kritik av oppositionen, alltså partiet Labour. Labour är ett socialdemokratiskt parti i Storbritannien. Truss har också kritiserats hårt av sina egna partikamrater i Tories.

En av orsakerna till kritiken är att Truss ville sänka skatterna men inte kunde säga hur det skulle göras i praktiken. Truss tänkte att låga skatter gör att människor har mera pengar att leva med. Men skatterna behövs för många viktiga saker i samhället som hälsovård och skolor. Truss kunde inte berätta för folket hur dessa viktiga saker ska betalas i framtiden. Människorna slutade tro på Liz Truss planer.

Såväl folket i Storbritannien som politikerna hade svårt att förstå Truss ekonomiska politik. Storbritanniens valuta pundet tappade i värde. Till slut meddelade Truss att hon inte kan fortsätta på sitt jobb, utan avgår.

En ny ledare för Tories och ny premiärminister ska väljas i Storbritannien inom en vecka.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)