Premiärministerns parti förlorade i Storbritannien

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.06.2017

Det konservativa partiet Tories har förlorat majoriteten i det brittiska underhuset. Partiets ledare, premiärminister Theresa May försöker ändå bilda regering.

Tories förlorade alltså parlamentsvalet i Storbritannien. Det var val på torsdag i förra veckan. Tories är fortfarande största parti, men partiet har inte egen majoritet i parlamentet. Det betyder att premiärminister May inte kan bilda regering utan stöd av något annat parti.

Theresa May leder Brexit-förhandlingarna. Hon förhandlar alltså med Europeiska unionen om hur Storbritannien ska lämna unionen.

Nu behöver May hitta ett parti som Tories kan bilda regering tillsammans med, för att hon ska kunna fortsätta leda Brexit-förhandlingarna. Britanniens näst största parti, arbetarpartiet Labour vill inte bilda regering med Tories. Inte heller liberaldemokraterna vill vara med i den regering som May ska leda.

När valresultatet var klart krävde Labours ordförande Jeremy Corbin att May skulle avgå. May tänker ändå inte avgå.

May förhandlar nu med det nordirländska unionistpartiet DUP om att bilda regering.

Förutom för Tories gick det också dåligt för det brittiska självständighetspartiet Ukip i valet. Ukip var det parti som talade starkast för att Storbritannien skulle lämna EU. Nu har Ukip förlorat väldigt mycket av sitt väljarstöd.

De brittiska Brexit-förhandlingarna börjar den 19 juni.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)