President Biden vill ena USA

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.01.2021

Joe Biden installerades och började sitt arbete som president i USA på onsdagen. Biden sade att han vill ena det amerikanska folket. Han sade också att han vill vara alla amerikaners president.

Joe Biden svor tjänsteeden i USA:s huvudstad Washington. Det var då han blev USA:s nya president.

Biden höll också ett tal. I talet betonade han gemenskap.

– Vi kan förena våra krafter, vi kan sluta skrika och i stället lugna ner stämningen, sade Biden. På det sättet kommenterade han hur det ofta var under Donald Trumps tid som president.

Kämpa mot coronan

President Biden ska allra först koncentrera sig på kampen mot coronaviruset. Det här märktes också vid installationsceremonin. 400 000 amerikaner har dött av coronavirussjukdomen covid-19. Vid installationsceremonin hölls en tyst minut till minne av alla som har dött. På festområdet vajade också tusentals amerikanska flaggor till deras minne.

På grund av coronaviruset fick det inte komma någon publik till ceremonin. Endast tusen inbjudna gäster var på plats.

Genast efter presidentinstallationen gjorde Biden några viktiga beslut. Han bestämde till exempel att USA igen är med i klimatavtalet som skrevs under i Paris. USA ska alltså vara med och kämpa mot klimatförändringen.

Efter presidentinstallationen sändes en konsert på tv för att fira USA. På konserten uppträdde bland andra Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi och Justin Timberlake.

Källa STT

1 svar på ”President Biden vill ena USA”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)