President med hårda åsikter

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.11.2018

Brasiliens nya president Jair Bolsonaro stöder tanken på militärdiktatur och föraktar minoriteter.

Brasilien är världens femte största stat. Det bor över 200 miljoner människor i Brasilien. Brasilien är ett demokratiskt land där folket har makten.

Jair Bolsonaro vann presidentvalet i slutet av oktober. Den 63-åriga Bolsonaro har förut varit officer i landets armé. Han säger att han är konservativ. Bolsonaros åsikter är ändå sådana att han kan kallas ultrahöger, nästan högerextrem.

Bolsonaro säger att militär- diktaturen i landet var en bra sak. Brasilien hade militärdiktatur ännu på 1980-talet. Bolosonao anser att man borde ha dödat alla motståndare under diktaturen. Han anser att det inte var tillräckligt att tortera människor.

Bolsonaro föraktar Brasiliens minoriteter, svarta, urbefolkningen och homosexuella.

Bolsonaro är just nu den populäraste politikern i Brasilien. En orsak till att han har så stort väljarstöd är att människor är trötta på det tidigare styret. Vänstern styrde länge i Brasilien. Under den tiden ökade både korruptionen och fattigdomen. Vanliga människor har också fått det otryggare.

Brasilien är ett land med stora skillnader. Presidenten sysslar med hatprat. Han bryr sig inte om att säga saker som är hyggligt och tolerant utan skäller och talar illa om andra.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)