Presidentparet på besök i Sverige

Text: Petri Kiuttu, källor MTV3, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.05.2022

Finlands presidentpar, president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, gjorde ett statsbesök till Sverige i början av veckan. Besöket avslutas på onsdag.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tog emot Finlands presidentpar i kungliga slottet i Stockholm på tisdagen.

Tidpunkten för det här statsbesöket är viktig. Kungen och presidenten höll en gemensam presskonferens där de berättade att både Sverige och Finland ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Sveriges statsminister Magdalena Andersson berättade på tisdagen att Finland och Sverige tillsammans lämnar in sin Nato-ansökan på onsdagen.

President Niinistö kommer inte hem till Finland genast efter besöket i Sverige. Niinistö reser på torsdagen vidare till Washington i USA tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Niinistö och Andersson ska diskutera med USA:s president Joe Biden i USA. De kommer att diskutera olika saker som hör ihop med Finlands och Sveriges Nato-medlemskap.

President Niinistö kommer att fråga Joe Biden hur länge det tar att godkänna Finlands och Sveriges Nato-ansökningar.

– USA är ett stort och viktigt land. Det är mycket viktigt att medlemsansökan behandlas snabbt just i USA, säger Niinistö.

USA är Natos största medlemsland. Alla Natos medlemsländer måste godkänna Finlands och Sveriges ansökningar för att länderna ska kunna bli medlemmar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)