Presidentvalet i USA är nära

Text: Maria Österlund, källor HS, Yle, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.10.2016

Nu är det mindre än två veckor till presidentvalet i USA. Hillary Clinton har goda chanser att bli vald till USA:s nästa president.

Valkampanjen i USA pågår för fullt. Den sista valdebatten mellan kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump hölls i förra veckan. I debatten sade republikanernas kandidat Trump att han kanske inte godkänner valresultatet. Trump har sagt att valfusk är ett stort problem i USA.

Opinionsundersökningar visar att det troligen är demonkraternas kandidat Hillary Clinton som vinner valet. Hon har ett mycket större väljarstöd.

Trumps chanser i valet blev mycket sämre efter att en gammal inspelning publicerades. På bandet talar trump illa om kvinnor. Han säger han kan tafsa på kvinnor för att han är berömd.

Trump har i sin valkampanj satsat på inrikespolitiken. Han vill skapa nya jobb åt amerikaner. Han har också sagt att han vill slänga ut papperslösa invandrare från USA och bygga en mur mot Mexiko.

Trump har sagt att han vill försöka komma överens med Rysslands president Vladimir Putin. Det har sagts att ryska datahackare har försökt påverka presidentvalet i USA.

Clinton vill att USA ska vara en stormakt i världen. Hon har sagt att USA måste vara berett att stå upp mot Ryssland. Clinton vill bevara försvarspakten Nato så att Europa och USA tillsammans kan stå emot hotet från Ryssland.

Presidentvalet i USA hålls den 8 november.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)