Protesterna fortsätter i Iran

Text: Betty Marschan, källor BBC, Yle, Washington Post
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.11.2022

Tusentals människor runtom i världen ropar: ”Kvinna, liv och frihet”. Människor protesterar mot de stränga reglerna för kvinnor i Iran.

Stora demonstrationer har ordnats i många länder. Människor i hela världen protesterar mot hur kvinnor behandlas i Iran.

Demonstrationerna började för två månader sedan då en ung kvinna dog i polishäktet.

22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Irans huvudstad Teheran den 13 september. Hon togs till fånga för att hon påstås ha burit sin huvudduk för löst. Irans regler kräver att kvinnor täcker sitt hår med en hijab eller huvudduk.

Demonstranter runtom världen vill att västländerna ska förstå vad som händer i Iran. Man vill ha mera rättigheter för kvinnor och större frihet att välja hur man lever. Många demonstranter är kvinnor, studeranden och skolbarn.

Svårt få information från Iran

Även människor inne i landet Iran demonstrerar. Demonstrationerna i Iran handlar också om ekonomi. Priserna på varor har stigit mycket och många iranier är väldigt fattiga.

Det är svårt att få exakt information om demonstrationerna i Iran på grund av att myndigheterna har stängt av internet i många områden. Videor som visar protester i iranska städer har ändå laddats upp på sociala medier.

De iranska myndigheterna försöker stoppa demonstranterna med våld. Människorättsorganisationer säger att flera hundra demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkor. Också barn har dödats. Långt över 10 000 demonstranter i Iran har gripits.

Irans högsta ledare Ali Khamenei säger att det är Irans största fiender USA och Israel som hetsar upp folket och får folket att protestera. Khamenei är både religiös ledare och politisk ledare. Han är också ledare för domstolen, för armén och för media.

Demonstrationerna i Iran är de största på över 40 år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)