Rapporter om valfusk i Ryssland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.09.2021

Den 17–19 september gick Ryssland till val till duman, som är Rysslands riksdag. President Putins parti Enade Ryssland vann igen. Men många säger att valet inte var ärligt.

I mitten av september var det val till duman i Ryssland. Den ryska statsduman består av 450 medlemmar. Det politiska partiet Enade Ryssland fick hälften av alla röster och majoriteten av dumans platser. Enade Ryssland stöder Vladimir Putin. Många säger att valet var ett sätt för Putin att förbereda sig inför det ryska presidentvalet år 2024.

Valet var oroande på många sätt. Många partier och politiker fick inte delta i valet. Många partier och medier har förbjudits om de kritiserar Putin. Fem olika partier fick genom valet plats i duman. Men ingen av dem är på allvar kritisk mot Putin.

Många politiker har också tystats. Den mest kända av dem är Aleksej Navalnyj. Navalnyj råkade ut för ett mordförsök för ett år sedan. Ryska underrättelsetjänsten beskylls för mordförsöket. Navalnyj överlevde men sitter nu i fängelset.

Många tecken på valfusk

Valresultatet har kritiserats hårt. Putins motståndare talar om ett stort valfusk. Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar att Enade Ryssland fick ungefär hälften av rösterna. Gallupar som gjorts före valet visade att 30 procent av ryssarna stöder ett Enade Ryssland. Andelen röster för Enade Ryssland ökade därför sannolikt efter att rösterna räknats.

Den ryska organisationen Golos övervakade ärligheten i valet. Organisationen säger att de upptäckte nästan 6 000 misstankar om valfusk.

Europeiska unionen fördömde valet i Ryssland. EU säger att det oppositionen och fria röster har allt mindre plats i det ryska samhället. EU uppmanar Rysslands ledare att vända denna negativa utveckling.

President Vladimir Putin välkomnade resultatet. Han tackade väljarna på TV.

Källa: STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)