Regnskogen i Amazonas brinner

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.08.2019

Enorma skogsbränder förstör regnskog i Amazonas i Sydamerika.

Brasiliens president Jair Bolsonaro lovade skicka soldater för att släcka bränder i regnskogen. Försvarsminister Fernando Azevedo har lovat att 44 000 soldater skickas ut för att släcka.

President Bolsonaro säger att Brasiliens ledning ser allvarligt på situationen och bränderna. Enligt presidenten har bränderna spritt sig för att vädret är hett och torrt.

Bolsonaro anklagade tidigare miljöorganisationer för att ha startat en del bränder. En del av bränderna har tänts med avsikt. Brasilianer bränner regnskog för att få mera betesmark åt köttboskap och för att kunna odla soja. Brasilien är känt för sitt fina biffkött som också säljs till andra länder.

Förra veckan berättade nyheterna att varje minut förstörs regnskog på ett område lika stort som tre fotbollsplaner. Det finns till och med risk att hela regnskogen förstörs. Regnskogen brinner förutom i Brasilien, också i Paraguay och i Argentina.

Många länder har erbjudit Brasilien hjälp med att släcka skogsbränderna.

Regnskogen i Amazonas kallas för världens lungor. Om regnskogen förstörs blir klimatförändringen snabbare. Regnskogen i Amazonas producerar upp till 20 procent av syret på vår jord. Dessutom bor en miljon människor i regnskogen.

Källor STT, IS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)