Relationen mellan Saudiarabien och Iran är nu spänd

Text: Markku Juusola, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.01.2016

Vid årsskiftet blev relationen mellan Saudiarabien och Iran sämre. I söndags meddelade Saudiarabien att landet bryter sina diplomatiska relationer med Iran.

Iraniska demonstranter attackerade i lördags Saudiarabiens ambassad i Irans huvudstad Teheran. Demonstranterna tände eld på Saudiarabiens ambassad. På söndagen meddelade Saudiarabien att de iranska diplomaterna måste lämna Saudiarabien.

Ländernas relation blev spänd lördagen den 2 januari. Saudiarabien avrättade då 47 fångar som var dömda för terrorism. En av fångarna var den religiösa ledaren Nimr al-Nimr. Han hade försvarat shiamuslimers rättigheter i Saudiarabien. I Saudiarabien är de flesta sunnimuslimer.

Avrättningen av al-Nimr upprörde shiamuslimer i många länder, också i Iran. I Iran är det shiamuslimerna som är i majoritet.

I Iran är det shiamuslimerna som har makten och i Saudiarabien är det sunnimuslimerna som har makten.

Relationen mellan länderna har varit dålig redan i många år. När nu relationen har blivit ännu sämre kan det påverka läget negativt i hela Mellanöstern. Det blir svårare att försöka skapa fred i Syrien. Iran stöder Syriens nuvarande ledning, men Saudiarabien vill att Syriens ledning avgår. Samarbetet med att kämpa mot terrorismen kan också bli svårare.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)