Republikanerna vann representanthuset, jämnt i senaten

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.11.2022

Det var val i USA på tisdagen. Valet var ett så kallat mellanårsval. Folket röstade om vilka personer som ska sitta i USA:s riksdag som kallas kongressen.

I USA kallades det här kongressvalet för mellanårsval. Det beror på att det ordnades när presidenten har kommit halvvägs i sin presidentperiod. I det här valet ser man vanligen också hur populär presidenten är. Den här gången var mellanårsvalet extra viktigt eftersom USA:s president Joe Biden inte är väldigt populär.

Ron DeSantis
Floridas guvernör Ron DeSantis fick mycket röster. Han är en populär politiker. Den 44-åriga DeSantis kanske ställer upp som republikanernas kandidat i presidentvalet 2024. På bilden håller Ron DeSantis sin dotter Mamie. Bilden är tagen i Tampa den 8 november.

USA:s parlament, alltså riksdag, kallas kongressen. Kongressen har två delar som kallas kamrar. Den ena kallas representanthuset och den andra kallas senaten.  I senaten har varje amerikansk delstat två representanter. Det finns alltså sammanlagt 100 senatorer. Representanthuset har 435 ledamöter.

I det här valet fick partiet republikanerna 207 ledamöter i representanthuset. Partiet demokraterna fick 184 ledamöter.

I senaten är det mycket jämnt mellan republikaner och demokrater. Republikanerna har 49 platser och demokraterna 48 platser.

Rösträkningen i Arizona, Nevada och Georgia är ändå inte ännu klar. Det här betyder att man får ett säkert valresultat först i december.

Svårt för Trumps kandidater

Före valet trodde många experter att republikanerna skulle få en stor valseger. En av förlorarna i det här valet var den förra presidenten Donald Trump. Trump var inte kandidat i valet, men han stödde många kandidater. De kandidater som Trump stödde klarade sig ganska dåligt i valet. Donald Trump hör till det republikanska partiet.

Resultatet i det här valet påverkar hur resten av president Joe Bidens presidentperiod blir. Om republikanerna får mycket makt i kongressen kan det bli svårt för Joe Biden att få igenom sina idéer och förslag. Joe Biden är demokrat.

Det finns två stora partier i USA, republikanerna och demokraterna. Nästa kongressval i USA ordnas 2024. Då är det två val samtidigt, kongressval och presidentval.

John Fetterman
Demokraternas John Fetterman valdes till senator från Pennsylvania. Han fick många röster. Fetterman drabbades av hjärnblödning i maj, men mår redan nu bättre.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)