Rohingya flyr från Burma

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.09.2017

Människor som hör till folkgruppen rohingya flyr för sitt liv från landet Burma. Över 400 000 har redan flytt till grannlandet Bangladesh.

Ungefär 3,5 miljoner människor hör till folkgruppen rohingya. De bor i Asien men har ingen egen stat. De bor i länderna Bangladesh, Burma, Pakistan och Malaysia. Rohingya är muslimer. I Burma är största delen av invånarna buddhister.

Rohingya har bott väldigt länge i Burma men de räknas inte som riktiga medborgare. De kallas för olagliga invandrare. Rohingya-folket saknar många rättigheter och lever ett hårt liv.

I slutet av augusti började rohingya-rebeller attackera polisstationer. Efter det utbröt våldsamma attacker mot rohingya-folket. Det var inte bara rebeller som förföljdes utan också helt vanliga människor.

Människor misshandlades, våldtogs och dödades. Hus och hem brändes ner. Människorna tvingades fly för sitt liv.

Landets ledare har fått Nobels fredspris

FN och organisationen Amnesty har sagt att det som sker i Burma är etnisk utrensning som är ett allvarligt brott.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi medger inte att rohingya förföljs i landet. Hon har sagt att landet har många problem som man försöker få ordning på. Hon säger att hon fördömer alla våldsamheter och brott mot mänskliga rättigheter. Hon säger ändå att det inte finns bevis för etnisk utrensning.

Suu Kyi har fått mycket kritik eftersom hon fick Nobels fredspris 1991. Hon fick priset för sin kamp för demokrati i sitt hemland Burma. Nu kräver många länder att Suu Kyi ska stoppa våldsamheterna mot rohingya. Det har till och med sagts att Suu Kyi borde förlora sitt fredspris.

I slutet av förra veckan sade Suu Kyi att Burma kan starta arbetet för att låta flyktingarna komma tillbaka hem.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)