Rumänerna protesterar

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.02.2017

Rumänerna är besvikna på politikerna. Hundratusentals demonstrerar och kräver att regeringen ska avgå.

Korruption och maktmissbruk är orsaken till att rumänerna demonstrerar. Protesterna började för en dryg vecka sedan. Det hade då kommit fram att regeringen ville göra en lagändring som skulle göra många korruptionsbrott lagliga. Det skulle inte längre vara olagligt med korruption om det handlade om mindre  pengar än 44 000 euro.

Det är väldigt vanligt att rumänska politiker och andra personer  på viktiga jobb tar emot mutor och använder sin makt fel. När Rumänien gick med i EU tvingades landet börja jobba för att få bort denna korruption. Många människor har dömts till fängelse och många är anklagade.

Nu ville regeringen låta många av dessa dömda gå fria. Men det rumänska folket är trött på fuskande politiker. Regeringen tvingades dra tillbaka sitt första lagförslag men ett liknande lagförslag ska behandlas i parlamentet.

Politisk kris

Det hölls val i Rumänien i december i fjol. Landet fick en regering som leds av partiet PSD. Partiets ordförande Liviu Dragnea är ändå inte premiärminister. Det beror på att han anklagas för korruption och avtjänar ett villkorligt straff för valfusk. I stället är Sorin Grindenau premiärminister.

Rumäniens president Klaus Ioannis har sagt att landet är i en svår politisk kris. Han säger att partiet SDP vann valet och därför ska regera, men att flera ministrar borde avgå.

Rumänien är en republik i Östeuropa. Landet har över 20 miljoner invånare och är ett av de folkrikaste länderna i Europa. Rumänien gick med i EU 2007.

Källor HS, Yle, SVT, Aftonbladet

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)