Rymdsonden Rosetta kom fram

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.11.2014

Sonden undersöker en komet och sänder information till jorden. Landaren Philae landade på kometen i förra veckan.

Philae reste i tio år tillsammans med rymdsonden Rosetta på väg mot kometen Churyumov-Gerasimenko.

Tyvärr slutade Philae sända  information ganska snart efter att den landat. Den hade landat på ett skuggit område på komenten. Därför kan dess batteri inte laddas av solen. Batteriet är nu avstängt.

Meningen med expeditionen är att ta reda på om det vatten och liv som finns på jorden kan komma från kometer. Informationen man får kan också vara bra om en komet håller på att krocka med jorden.

Kometens kärna är en enormt stor stenbumling. En slöja av gas och damm följer kometen. När kometen närmar sig solen värms slöjan upp och syns som en svans.

Kometen och Rosetta är nu på ett 500 miljoner kilometer långt avstånd från jorden. Avståndet är tre gånger så stort som mellan jorden och solen och tusen gånger så stort som avståndet mellan jorden och månen.

Det är den europeiska rymd- organisationen ESA som har byggt rymdsonden. Meteorologiska institutet i Finland har varit med om att bygga många av Rosettas delar.

Sonden Rosettas mätinstrument har upptäckt svavelväte, ammoniak och blåsyra på kometens yta. Forskarna sade att ämnena får kometen att lukta illa, som ruttna ägg, kattkiss och bittermandel. Ämnena finns i isen på kometen. Lukterna frigörs när kometen kommer nära solen och värms upp.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)