Ryssland anföll Ukraina för två år sedan

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, Lapin Kansa
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 23.02.2024

På lördag är det två år sedan Ryssland anföll Ukraina. Anfallet startade ett stort krig. Ukrainakriget är det största i Europa på länge.

Rysslands stora anfallskrig i Ukraina har nu pågått i två år. Ryssland startade anfallskriget den 24 februari 2022.

Fast Ryssland hade anfallit Ukraina redan tidigare, år 2014. Då annekterade Ryssland området Krim och tog makten där. Det Ryssland gjorde var olagligt.

Västländerna tror att över 300 000 ryska soldater har dött i Ukrainakriget. Det har dött också många ukrainska soldater i kriget. Men man vet inte hur många. Amerikanska myndigheter tror att ungefär 70 000 ukrainska soldater har dött och 120 000 har blivit skadade.

Det har dött också många människor som inte har varit soldater. Sådana människor kallas för civila. Enligt FN:s, alltså Förenta Nationernas, människorättsbyrå har över 10 000 ukrainska civila dött i kriget och ungefär 20 000 civila har skadats.

I området kring Mariupol har civila lidit kanske allra mest. Ryssarna tog makten i Mariupol redan år 2022. Den ryska armén förstörde nästan helt staden Mariupol. Ukrainska myndigheter säger att upp till 25 000 civila kan ha dödats i Mariupol.

Ukrainas situation är dyster

Den ukrainska armén har en svår situation i kriget. Ukraina har nästan slut på ammunition. EU-länderna och USA kan eller vill inte skicka mera vapen till Ukraina.

Ilmari Käihkö är lärare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm. Käihkö säger att Ukraina kan förlora kriget. Ännu förra sommaren trodde man att Ukraina gör ett stort anfall och att Ukraina kan vinna. Men Ryssland har lyckats stoppa de ukrainska anfallen. Ryssland är ett stort land och kan fortsätta kriget ännu i flera år.

Hannu Himanen har varit Finlands ambassadör i Ryssland. Himanen säger att västländerna har några månader på sig att ge mycket vapen till Ukraina. Ryssland startar kanske ett stort anfall mot Ukraina i sommar. Om Ukraina inte får mera vapen kan Ukraina förlora kriget. Då tar Ryssland makten över hela Ukraina.

– Tjeckien och Danmark har redan samarbetat. De har fått tag på 800 000 artillerigranater som kan skickas till Ukraina. Det här berättade Himanen i Yles program A-talk på tv på torsdagen.

– EU har pengar och kan köpa vapen åt Ukraina. En stor del av EU-länderna anser ändå att vapnen borde tillverkas i EU-länderna och inte köpas från andra länder.

Finlands försvarsminister Antti Häkkänen tror att Ukraina kommer att få stöd också i fortsättningen.

Himanen och Häkkänen sade i tv-programmet att det är viktigt att stödja Ukraina. Ukraina kämpar för friheten och för demokratin.

– Ukraina har fått för lite vapenhjälp. Och vapnen har kommit fram för långsamt. Ryssland är inte ett demokratiskt land utan ett skräckvälde. Vi måste visa ledarna i Ryssland att vi kämpar tillsammans mot ett envälde som Ryssland, sade Häkkänen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)