Ryssland attackerade städer i Ukraina

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.10.2022

Ryssland attackerade flera städer i Ukraina på måndagen och tisdagen. Minst 19 människor dog i missilattackerna. Över 100 människor skadades.

Ryssland har skjutit missiler mot fler än tio städer i Ukraina. Också huvudstaden Kiev attackerades. Det var flera explosioner i centrum av Kiev. Människor sökte skydd i metrotunnlarna under jorden. I Kiev har det tidigare varit lugnt en längre tid. Kiev bombades senast i somras.

Förutom Kiev träffade ryska missiler och drönare också orterna Charkov, Dnipro, Zaporizjzja, Lviv, Kryvyj Rih och Mykolajiv i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin säger att Ryssland försvarar sig. Putin säger att de här attackerna är ett svar på sprängningen av Krimbron. Ryssland säger att det var Ukraina som sprängde bron. Ryssland säger att ställena man nu har attackerat är militära eller har något med energi att göra.

Den finländska före detta generalmajoren Pekka Toveri säger att Rysslands attacker är en hämnd.

– Ryssland skjuter missiler mot städer därför att det nu går bra för Ukraina i kriget. Ryssland har svårt att klara sig i kriget vid fronten. I stället dödar Ryssland civila, alltså människor som inte är soldater, säger Pekka Toveri.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sade i måndags att Rysslands attacker mot ukrainska städer är krigsbrott.

– Rysslands attacker mot städer i Ukraina är bekymmersamma och leder till att kriget utvidgas. De här attackerna är kanske en hämnd för att Krimbron sprängdes. De här attackerna är mycket grymma eftersom de riktar sig mot städer, säger Haavisto.

Rysslands attacker har fördömts av många länder. Joseph Borrell är den som sköter utrikesrelationer för Europeiska unionen. Borrell säger att han är mycket chockad. Han säger att EU stöder Ukraina. EU tänker skicka mera militärt stöd, alltså vapen, till Ukraina.

Europaparlamentets taleskvinna Roberta Metsola säger att det Ryssland gör är avskyvärt. Estlands statsminister Kaja Kallas säger att Rysslands president Vladimir Putin måste ställas inför internationell domstol.

bombat höghus
Förstörda bostadshus i staden Zaporizjzja. Byggnaderna förstördes när Ryssland sköt missiler mot staden måndagen den 10 oktober.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)