Ryssland attackerar Ukraina med missiler

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.11.2022

Ryssland har den senaste tiden skjutit missiler mot flera orter i Ukraina. Många städer har träffats. Elverk och elledningar har förstörts på många ställen.

Ryssland har den senaste tiden skjutit med kraftiga vapen mot många orter i Ukraina. Vapnen som kallas missiler eller kryssningsrobotar har förstört en stor del av elnätet i Ukraina. De ryska attackerna har orsakat elavbrott också i Ukrainas grannland Moldavien.

I förra veckan var människor utan både vatten och el i huvudstaden Kiev och i tio andra stora städer i Ukraina. Ukrainarna började reparera skadorna genast när attackerna var över. Det fanns dricksvatten i Kiev genast en dag senare.

Men det är svårt att reparera alla skador eftersom Ryssland attackerar på nytt hela tiden. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bett ukrainarna spara el.

Genom attackerna försöker Ryssland göra ukrainarnas liv så svårt som möjligt. Det blir snart vinter i Ukraina. Livet blir väldigt svårt i Ukraina när det blir kallt och det inte finns vatten eller värme i husen.

Rysslands attacker är brott mot mänskligheten

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Finland förra veckan. Under besöket sade von der Leyen att Rysslands attacker är ett människorättsbrott. Von der Leyen sade också att Europeiska unionen fortsätter att hjälpa Ukraina.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki besökte också nyligen Finland. Morawiecki sade då att Rysslands pengar som har beslagtagits borde ges till Ukraina.

Europeiska unionen har beslagtagit minst 23 miljarder euro som är Rysslands. Det kallas för att frysa tillgångar och betyder att Ryssland inte kan använda dessa pengar.

Finlands statsminister Sanna Marin sade att EU borde hitta ett sätt så att de här pengarna kan ges till Ukraina.

Europeiska unionen jobbar med ett nytt sanktionspaket mot Ryssland. Det är redan nionde gången EU lägger sanktioner mot Ryssland.

De nya sanktionerna gäller Rysslands oljeexport. EU vill lägga ett pristak på rysk olja. Det här gör att Ryssland får mindre pengar och att det blir svårare för Ryssland att kriga i Ukraina.

Människor på ett torg i Kiev med pansarvagnar.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak besökte stortorget i Kiev. På torget visar man upp förstörda ryska pansarvagnar. Medan besöket pågick attackerade Ryssland Kiev. Bilden är tagen den 19 november.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)